Εμφυτεύματα

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα?

Τα εμφυτεύματα είναι μεταλλικά κουμπιά (τις περισσότερες φορές κατασκευάζονται από τιτάνιο) που τοποθετούνται χειρουργικά στη γνάθο. Το στέλεχος είναι πολύ σταθερά τοποθετημένο στο οστό της γνάθου και σε αυτό τοποθετείται η κορώνα, ένα τεχνητό δόντι που μοιάζει απόλυτα φυσικό. Το εμφυτεύμα στην πραγματικότητα αντικαθιστά τη χαμένη ρίζα του δοντιού, πάνω στο οποίο τοποθετείται η κορώνα. Με τα εμφυτεύματα μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα, περισσότερα ή όλα τα δόντια στο στόμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποστήριξη για ένα δόντι, για τις σταθερές γέφυρες, για την μερική ή ολική οδοντοστοιχία.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πολύ επιτυχής τρόπος για την αντικατάσταση των δοντιών, λόγω της ενσωμάτωσής τους στα οστά. Έτσι αποκτούμε μια πολύ σταθερή βάση για το τεχνητό δόντι, το οποίο επιτρέπει κανονική ομιλία και μάσηση.

Η νέα τεχνική της εικονικής επέμβασης και της αναβάθμισης των οστών ή συμπλήρωση των ατροφικών τμημάτων της γνάθου, εξουδετερώνουν τα προβλήματα που είχαν οι γέφυρες. Οι σπειροειδείς σφήνες τιτανίου σκληραίνουν την τεχνητή οδοντιατρική ρίζα, όπου τοποθετούνται τα τεχνητά για τα δόντια, ώστε η αντοχή του εμφυτεύματος να αυξηθεί σημαντικά. Οι μελέτες δείχνουν ότι η πιθανότητα τα εμφυτεύματα (μαζί με την κορώνα) να υπερβούν τη δεκαετία είναι 97%, ενώ αν η κορώνα ενσωματωθεί στο δόντι σε 87%. Εάν λείπει μέρος των οστών (πράγμα που συμβαίνει όταν η γνάθος είναι λεπτότερη και ατροφική, λόγω της έλλειψης δοντιών), η κατάσταση είναι περίπλοκη, αλλά υπάρχει η δυνατότητα λήψης οστού από άλλη θέση, ή πρόσθεσης τεχνητού οστού και έτσι συμπληρώνεται η χαμένη οστέινη μάζα. Σε προηγούμενες εποχές γνωρίζαμε ότι η ομιλία και η μάσηση στερεάς τροφής ήταν προβληματικές λόγω της έλλειψης των δοντιών. Τα εμφυτεύματα για αντικατάσταση των δοντιών είναι η σύγχρονη κατάσταση.

Τα εμφυτεύματα με τεχνητά δόντια φαίνονται ολόιδια με τα φυσικά δόντια, και εφαρμόζονται στο Χόλιγουντ και στον Ευρωπαϊκό χώρο από καιρό. Τα εμφυτεύματα με τεχνητά δόντια, τις περισσότερες φορές φαίνονται καλύτερα και από τα πρωτότυπα φυσικά δόντια. Οι «ασθενείς» καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μια ασφαλή και αξιόλογη διαδικασία που δεν είναι μόνο «της μόδας». Τα μάτια των άλλων «πέφτουν» αμέσως στα άψογα δόντια. Το γοητευτικό σας χαμόγελο θα κερδίζει τους ανθρώπους με την πρώτη ματιά.

Λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους οι γέφυρες θεωρούνται και σήμερα καθιερωμένη θεραπεία για την έλλειψη δοντιών. Αλλά πρέπει να τροχίσουμε τα γειτονικά, ακόμη και εντελώς υγιή δόντια, και έτσι επιβαρύνουμε δύο γερά δόντια για να τοποθετήσουμε ένα δόντι που λείπει. Αυτό είναι σίγουρα αντίθετο με τον κανόνα, ότι ο υψηλότερος στόχος στο οδοντιατρείο είναι να διατηρηθούν υγιή τα δόντια. Ακόμη και για ένα μόνο δόντι αξίζει κάθε προσπάθεια.

Με την πάροδο της ηλικίας, λόγω της απώλειας της οστέινης μάζας της γνάθου τα χείλη γίνονται λεπτότερα και στενά και η κορυφή του πηγουνιού αλλάζει θέση. Τα εμφυτεύματα προστατεύουν την οστέινη μάζα, μεταφέρουν την πίεση από τη μάσηση στη γνάθο και έτσι συμβάλλουν στην διατήρηση του σχήματος του προσώπου.