Δύσοσμη αναπνοή: Αιτίες που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κακοσμία του στόματος είναι δυσάρεστη. Κανείς δεν θέλει να ζει με αυτήν, και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι την προκαλεί. Και κάτι μας λέει ότι οι παρακάτω αιτίες μάλλον είχαν περάσει απαρατήρητες… μέχρι τώρα.

Το αλκοόλ

Ναι, το πολύ αλκοόλ προκαλεί κάτι παραπάνω από ένα κακό hangover την επόμενη μέρα. Το αλκοόλ, παρά το γεγονός ότι είναι ποτό, ξεραίνει το στόμα μας, κάνοντας τα βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία να πολλαπλασιάζονται. Το ίδιο συμβαίνει και με την καφεΐνη, τα καυτερά φαγητά και τα τσιγάρα.

Η γλώσσα μας

Τα βακτήρια της γλώσσας μπορούν να προκαλέσουν την κακοσμία. Μια καλή λύση είναι κάθε φορά που βουρτσίζουμε τα δόντια μας, να καθαρίζουμε με την οδοντόβουρτσα και τη γλώσσα μας.

Η χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή

Αν κόψουμε τους υδατάνθρακες και τρώμε περισσότερες πρωτεΐνες, τότε το σώμα μας αρχίζει να καίει λίπος για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί τις χημικές ενώσεις κετόνες, που προκαλούν κακοσμία. Σε αυτή τη περίπτωση, η στοματική υγιεινή δεν θα λύσει το πρόβλημα. Είτε πρέπει να αρχίσετε να τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες, είτε να καλύψετε την αναπνοή σας με κάποια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Το κρύωμα

Το κρύωμα και η βρογχίτιδα μπορούν να προκαλέσουν επίσης κακοσμία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια του στόματος τρέφονται από τις βλέννες. Επιπλέον, αν η μύτη μας είναι βουλωμένη, είναι πιο πιθανό να αναπνέουμε από το στόμα, ξεραίνοντάς το ακόμα περισσότερο.

Κάποιο έλκος

Και αν δεν φταίει το έλκος καθαυτό, ένα από τα βακτήρια που το προκαλεί είναι ο υπαίτιος. Μιλάμε για το βακτήριο Helicobacter pylori, και αν το καταπολεμήσετε, η κακοσμία σας μπορεί να φύγει.

Κάποια φάρμακα

Υπάρχουν τουλάχιστον 400 φάρμακα – συνταγογραφούμενα και μη – που μπορούν να μειώσουν την παραγωγή σάλιου, προκαλώντας κακοσμία. Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό, για να διατηρείτε το στόμα σας όσο πιο ενυδατωμένο και φρέσκο γίνεται.

Πέτρες στις αμυγδαλές

Δημιουργούνται όταν συσσωρεύονται βακτήρια, κατάλοιπα φαγητού, νεκρά κύτταρα και βλέννα, και παγιδεύονται στις αμυγδαλές και το πίσω μέρος της γλώσσας. Είναι εντελώς ακίνδυνες, και απλά η μυρωδιά τους είναι ενοχλητική. Τις περισσότερες φορές θα εξαφανιστούν μόνες τους, αλλά μια γαργάρα με αλατόνερο μπορεί να βοηθήσει.

Τα αποξηραμένα φρούτα

Περιέχουν πολλή ζάχαρη, την οποία καταβροχθίζουν τα βακτήρια του στόματος. Επιπλέον, έχουν την τάση να αφήνουν κατάλοιπα στα δόντια, οπότε μετά τα αποξηραμένα φρούτα φροντίστε να καθαρίσετε τα δόντια σας με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα.

Ο καούρες

Μπορούν να οδηγήσουν τροφές που δεν έχουν χωνευτεί ακόμα να ανέβουν στον οισοφάγο, προκαλώντας κακοσμία. Εναλλακτικά, μπορεί να ευθύνονται τα οξέα του στομάχου.

Τα χαλασμένα δόντια ή τα σφραγίσματα

Μπορεί να παγιδευτούν κατάλοιπα τροφών, καταστρέφοντας την υγεία των δοντιών μας και προκαλώντας έντονη κακοσμία. Άλλος ένας καλός λόγος, λοιπόν, να μην παραβλέπουμε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

 

Share: